Honden blaffen om zichzelf te uiten. Ze hebbben een boodschap. Voor ons mensen is het vaak moeilijk om te begrijpen welke boodschap de hond nu precies wil afgeven. Een kleine opsomming van de meest gangbare oorzaken van blaffen.
Bezoek in huis triggert een aantal reacties bij je hond. Ten eerste is er een indringer in het territorium dus moet de roedel gewaarschuwd worden. En waarschuwen doen we door te blaffen. Zodra je je hond hebt gerust gesteld dat het echt wel goed volk is wat binnenkomt begint het tweede spelletje. Blijkbaar hoort de indringer bij de roedel want de roedelleider laat hem binnen. Je hond zal de nieuweling gaan uitdagen om te kijken wie er hoger in de roedel staat, hij of zij. Bezoek wat meteen bij de eerste blaf schuchter een stap achteruit zet is het leukste voor de hond. De hond is blijkbaar dominant over de nieuweling en staat hoger in de roedel. Om die positie in de roedel te behouden zal de hond blijven bevestigen dat hij hoger staat.
Je wilt je hond goed opvoeden en socialiseren en daarvoor ga je natuurlijk naar een hondenschool bij jou in buurt. Iedereen staat rustig te wachten met zijn of haar hond en alleen die van jou is continue aan het blaffen. Tot het moment dat de les begint en jullie het terrein op mogen om aan de slag te gaan. De eerste les heeft je hond dan al geleerd: als ik maar hard genoeg blaf dan krijg ik aandacht en gaan we wat doen.
Met name een pup die net nieuw is in huis kan vaak de hele nacht door blaffen maar ook bij volwassen honden komt dit wel eens voor. De oorzaak is even simpel als voor de hand liggend. Je hond is eenzaam en zoekt aandacht. De oplossing is al even simpel: negeren. Hoe vervelend het ook is als een hond 's nachts blaft, door je bed uit te komen om de hond gerust te stellen leer je de hond alleen maar dat hij moet blaffen om aandacht te krijgen. Hij blaft, jij geeft aandacht. Dat is een spelletje wat de hond langer volhoudt dan jijzelf. Het is even doorbijten maar de pup wordt vanzelf stil als hij merkt dat hij toch geen aandacht krijgt. Is de pup 's ochtends nog aan het blaffen als je wakker wordt, wacht dan met het binnen gaan van de kamer tot de pup een paar tellen stil is. Zo geef je de pup aandacht op het moment dat hij stil is. In plaats van te leren dat hij aandacht krijgt als hij blaft, leert hij dat hij aandacht krijgt als hij stil is. En hoe frustrerend het ook kan zijn, ga niet naar je hond schreeuwen als hij blaft. Ook dat is een vorm van aandacht.
De dagelijkse indringer in het territorium is de postbode. Elke keer als de postbode de post door de brievenbus gooit (met gevaar voor eigen vingers) gaat je hond te keer om pas te stoppen als de postbode weer uit zicht is. Dit is moeilijk af te leren gedrag omdat de hond zichzelf beloond met zijn gedrag. De roedel wordt gewaarschuwd voor de indringer door te blaffen. Maar de postbode is maar hele even in beeld waardoor de hond zichzelf aanleert dat zijn geblaf de postbode heeft weggejaagd. De hond heeft niet door dat de postbode alleen maar even heen en weer loopt over het tuinpad. Met als resultaat dat je hond de postbode volgende keer weer zal proberen weg te jagen met geblaf. En jawel, de postbode verdwijnt weer even snel als deze gekomen is. Overwinning voor je hond! Dit gedrag zal je hond niet alleen vertonen bij de postbode, maar bij elke voorbijganger zoals andere honden die voorbij lopen. En ook daar geldt dat het zelf belonend gedrag is. De indringer is immers verjaagd door het geblaf.
Zodra je maar naar je huissleutels en jas kijkt begint je hond al te blaffen. Hij weet heel goed wat er gaat gebeuren, hij wordt alleen achter gelaten. En natuurlijk loop je dan nog even terug naar je hond om hem een aai te geven en wat lieve woordjes. 1-0 voor je hond! Als ik blaf, dan komt hij terug en krijg ik aandacht. Een keer raden wie dit spelletje het langste gaat volhouden.
Zodra de deurbel gaat of de telefoon rinkelt begint de hond te blaffen. Ergernis nummer 1 en die hebben we de hond zelf aangeleerd. Zodra we de deurbel of de telefoon horen springen we op en komen in actie. Dat is het signaal voor de hond dat er wat gaat gebeuren en omdat hij het geluid niet kent moet het wel gevaar betekenen. Tijd om de roedel te waarschuwen met geblaf! Dit is makkelijk af te leren door niet meteen op te springen bij de deurbel of de telefoon, maar deze gewoon te laten rinkelen, op het gemak een keer opstaan, desnoods nog eens iets anders doen ter afleiding en pas daarna de telefoon op te nemen of de deur open te doen. Op deze manier linkt de hond het geluid van de bel of telefoon niet aan de plotselinge actie van de baas en is er niets aan de hand.
Honden zijn van nature gewend om te leven in roedels. Een hond die alleen thuis is en ook maar weinig buiten komt, kan zich erg eenzaam gaan voelen. Niet alleen zal hij in het begin urenlang blaffen of janken om contact te zoeken met soortgenoten, na verloop van tijd zal hij ook het vertrouwen in andere honden verliezen. Door het gebrek aan vertrouwen zal hij eenmaal buiten andere honden al snel gaan waarschuwen om niet dichterbij te komen door te grommen of blaffen. De veelgemaakte fout is om vervolgens de hond op zijn gemak te stellen door hem te aaien en zachtjes tegen hem te praten dat het wel goed komt er is niets aan de hond. Voor de hond is dit geen geruststelling, dit is een beloning voor zijn gedrag. Ik blaf en grom naar andere honden en krijg aandacht. Mijn baasje beloont me voor dit gedrag dus ik doe het goed! Het is beter om de leiding te nemen in zo'n situatie. Jij bent de roedelleider en jij bepaalt wat er gebeurt. Een korte ruk aan de lijn, een ferm NEE en in straf tempo doorlopen is het beste voor je hond. Zo geef jij aan dat je leiding hebt en dat er geen gevaar is.
Honden zijn roedeldieren en kunnen slecht tegen alleen zijn. Normaal heeft je hond alle vrijheid om zich vrij te bewegen door het huis en altijd bij de roedel in de buurt te zijn. Zodra je je klaar maakt om weg te gaan zal de stress bij de hond toenemen. De roedel gaat hem immers alleen achterlaten. De stress wordt alleen maar erger door het uitgebreid knuffelen en aandacht geven voor het weggaan waardoor de hond zich extra bewust is van het feit dat hij alleen wordt achtergelaten. Uit eenzaamheid zal je hond proberen contact te maken met soortgenoten door te blaffen. Kom je terug terwijl je hond nog aan het blaffen is dan wordt hij beloond voor het blaffen. Immers heeft zijn blaffen er voor gezorgd dat je hem teruggevonden hebt.